Новини Синоду РПЦ: Віленського митрополита не звільнено, триває анексія українських єпархій

13 жовтня у Москві відбулося засідання Синоду, де обговорювалися десятки різних питань. Серед найбільш значущих для Литви питання про (не) звільнення місцевого митрополита Московського патріархату та рішення про пряме підпорядкування Москві української Ровеньківської єпархії.

9 жовтня митрополит Інокентій досягнув канонічного віку 75 років. У практиці Московського Патріархату архієрей, який досяг цього віку, повинен подати прохання про порахування на спокій на ім'я Московського Патріарха і прохання задовольняється, якщо таке рішення приймає Синод. У разі Синод дозволив митрополиту продовжити служити.

Стосовно України Московський Синод фактично визнав анексію Росією різних областей України та реорганізує свою адміністративну систему відповідно до нової політичної реальності. У тексті Синоду вже йдеться про біженців із «Донбасу, Херсонської та Запорізької областей, України», начебто Донбас, Херсонщина та Запоріжжя вже не Україна. Також Синод відокремив від Української Церкви Московського Патріархату ще одну єпархію.

Відтепер єпископ Ровеньківської єпархії, розташованої на Луганщині, буде підзвітний не митрополиту Московського патріархату в Києві, а безпосередньо Москві. Трохи раніше, у червні, Синод передав єпархії Криму у пряме підпорядкування Москві.

Слід пам'ятати, що в минулому Московський Патріархат послідовно стверджував, що Українська Православна Церква, що йому належить, незалежна від Москви. Усі ігри з «незалежністю» та «автономією» УПЦ МП раптом стали непотрібними, коли російські війська увійшли до відповідних єпархій. Скасування посередника у Києві відбувається за рішенням Московського Синоду, адже, звісно, ​​навіть формально, за статутом, Московський Синод залишається найвищою владою для кожної частини Московської Патріархії, хоч би як «незалежної» чи «автономної» оголошується ця частина.

В Україні існує незалежна (автокефальна) Православна Церква (ПЦУ), яку Москва не визнає. Її голова – митрополит Київський та всієї України Єпіфаній.

Підтримка проекту

Ви можете підтримати наш проект:

Contribee PayPal


VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
IBAN: LT487300010173170576
SWIFT: HABALT22

Популярні публікації

Медовий Спас