Лист православних мирян Литовському митрополиту


Митрополиту Віленському та Литовському Інокентію

15 травня, 2022
Вільнюс

Ваше Високопреосвященство,
Христос Воскресе!

В одному з коментарів Святого Письма мирянам святитель Іоанн Златоуст каже: «Не надавайте всього вчителям, не покладайте всього на предстоятелів, і ви можете назидати один одного... Ви можете, якщо захочете, більше за нас зробити один для одного, ви частіше звертаєтеся друг з другом, краще за нас знаєте справи свої». Яка ж це «справа», яка спонукає нас, мирян, звернутися до Вашого Високопреосвященства і через Вас – до всіх дітей Православної Церкви в Литві?

Російська війна проти України торкнулася і нас. Потоки брехні, що розповсюджуються путінською владою, дісталися і наших братів і сестер: агресія називається порятунком, заподіяння іншим страждання – особистим хрестом, напад – самозахисту, вбивство – становищем життя за ближнього свого, розколювання Церкви – Її єднанням.

На жаль, патріарх Московський і всієї Русі Кирилл відкрито підтримав Кремль у війні проти мирної України. Для нас – православних християн – це неприйнятно. Тому ми, віруючі різних національностей котрі живуть у Литві, змушені відмовитися від лицемірного поминання патріарха Кирилла як «великого господина и отца нашего». А внаслідок цього – схильні утриматися від євхаристійного спілкування у храмах Московського патріархату. Серед нас – литовці, українці, росіяни, греки, білоруси та представники інших народів.

Ми також засмучені тим, що у Віленській та Литовській єпархії відбувається образливий поділ на росіян та інших віруючих.

Про це, на жаль, свідчать деякі з Ваших послань – їх литовський і російський варіанти відрізняються за змістом. І це, мабуть, не випадковість. Наприклад, в одному з останніх Ваших звернень по-литовськи ми читаємо, що «клір і миряни Православної Церкви в Литві віддані духовній та канонічній єдності, віддані благочестю святої Православної Традиції на Литовській землі». Слова «благочестя святої Православної Традиції» у російському перекладі звучать так: «віддані православним традиціям російського благочестя». Виходить, що для однієї групи більш прийнятним є «благочестя святої Православної Традиції», а для іншої – «російського благочестя». Складається враження, що ми Вам вже чужі.

Таким чином, наше прагнення юрисдикції Вселенського патріархату – це не бунт частини духовенства, як це сприйняли Ви, Ваше Високопреосвященство. Це – наше спільне рішення, екзистенційна потреба для частини православних Литви. У нинішній ситуації ми не бачимо іншого виходу, як просити Константинопольського патріарха про відновлення своєї юрисдикції, яка раніше існувала на литовській землі.

Ваше Високопреосвященство, Вам добре відомо, що перехід до юрисдикції іншої автокефальної Православної Церкви – не церковний розкол. Конкретно для нас сьогодні – це ототожнення себе з Церквою, чий предстоятель однозначно засудив агресію проти України, і з Всесвітньою традицією благочестя, яка, крім іншого, не відрізняє руського від литовця, грека від українця, «але все і в усьому Христос» (Кол. 3:11).

Сподіваємось, що цей лист дозволить Вам краще зрозуміти наші справжні наміри.

Воістину Воскрес Христос!

З повагою,
Громада православних віруючих

  1. Natalija (Vilnius)
  2. Andrius (Vilnius)
  3. Ilona (Vilnius)
  4. Žana (Vilnius)
  5. Virgilija (Vilnius)
  6. Mindaugas (Vilnius)
  7. Svetlana (Vilnius)
  8. Jurgita (Vilnius)
  9. Andrei (Vilnius)
  10. Justina (Vilnius)
  11. Petro (Vilnius)
  12. Germanas (Vilnius)
  13. Antonios (Vilnius)
  14. Jekaterina (Vilnius)
  15. Ana (Klaipėda)
  16. Olga (Vilnius)
  17. Marta (Vilnius)
  18. Mamertas (Vilnius)
  19. Giedrė (Vilnius)
  20. Vitalijus (Vilnius)
  21. Vera (Vilnius)
  22. Jonas (Vilnius)
  23. Žana (Vilnius)
  24. Agėlina (Vilnius)
  25. Svetlana (Kaunas)
  26. Jolanta (Klaipėda)
  27. Ala (Vilnius)
  28. Galina (Vilniaus raj.)
  29. Svetlana (Vilnius)
  30. Juozapas (Klaipėda)
  31. Anna (Vilnius)
  32. Judita (Vilnius)
  33. Mantas (Vilnius)
  34. Galina (Vilnius)
  35. Ruslan (Vilnius)
  36. Natalija (Vilnius)
  37. Gintarė (Vilnius)
  38. Margarita (Rokiškis/Vilnius)
  39. Andrius (Vilnius)
  40. Marijona (Vilnius)
  41. Родина Головатенків (Vilnius)
  42. Lina (Vilnius)
  43. Anastasija (Vilnius)
  44. Anna (Vilnius)
  45. Jonas (Klaipėda)
  46. Roman (Klaipėda)
  47. Marija (Klaipėda)
  48. Gediminas (Vilnius)
  49. Jonas (Vilnius)
  50. Eimantas (Utena)
Бажаючі підіпсуватися православні, що живуть у Литві, можуть це зробити на Facebook (або коментарем, або особистим повідомленням. Пишемо ім'я та місто).

Підтримка проекту

Ви можете підтримати наш проект:

Contribee PayPal


VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
IBAN: LT487300010173170576
SWIFT: HABALT22

Популярні публікації

Медовий Спас