Сербська Церква визнала автокефалію Македоньскої

24 травня під час візиту Сербського Патріарха Порфирія до Північної Македонії він опубліковав рішення Архієрейського зібрання Сербської Православної Церкви про визнання автокефалії Північно-Македонської Православної Церкви (Охридської Архієпархії).

Водночас Константинопольський патріархат оголосив, що надасть цій Церкві томос - указ про надання та визначення прав і привілеїв автокефальної Церкви.

Нагадуємо, що 9 травня Константинопольський патріархат проголосив відновлення євхаристійного спілкування з Охридською архієпархією. Нещодавно те саме проголосила Сербська Церква. У 2018 році Константинопольський патріархат зайнявся вирішенням питання Північної Македонії.

Як і у випадку з Православною Церквою України, Церква Північної Македонії була відокремлена від колишнього центру імперії (у випадку Македонії, Сербії). У результаті керівництво Сербської Церкви оголосило духовенство Північної Македонії «розколом» і відлучено від Церкви. Розкол тривав з 1967 року до 2022 р., коли за посередництва Константинопольського патріарха Варфоломія ієрархи Сербії і  Македонії примирилися.

У випадку з Україною московська сторона відмовилася примиритися. Патріарх Варфоломій реабілітував духовенство, відлучене від церкви, примирив кілька розділених груп і прийняв до євхаристійного спілкування, але лише деякі московськи єпископи погодилися примиритися. Після того, як Константинопольський патріархат надав Церкві України автокефалію (як у Македонії), Московський патріархат назвав це «узаконенням розколу», а Українську Церкву — «псевдоцерковою». Нещодавно єпископи Московського патріархату в Литві назвали архієпископа Церкви України Євстратія «псевдоєпископом».

Зараз, під час війни, багато парафій в Україні залишають Московський Патріархат і приєднуються до Автокефальної Православної Церкви України.

Підтримка проекту

Ви можете підтримати наш проект:

Contribee PayPal


VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
IBAN: LT487300010173170576
SWIFT: HABALT22

Популярні публікації

Медовий Спас